A refluxról

 

A reflux okai, provokáló tényezők

A régi orvoslás tapasztalata szerint nincsen fekély (és reflux) sav nélkül… Azt ma már szinte mindenki tudja, hogy a gyomorsav túlzott termelődése főleg a mindennapi stressz rovására írható. Reflux esetén a gyomorban képződő sav visszaáramlik, visszacsorog a nyelőcsőbe, és onnan a szájüregbe. Kezeletlen esetekben kellemetlen, akár súlyos tüneteket is okozhat: a nyelőcső nyálkahártyáját, de akár a szájüreget, a fogazatot, esetleg a légcsövet is károsíthatja a visszaáramló sav maró hatása.

reflux látványkép

Nyugtalan alvásról készült fotó

Mi a reflux?

Jellemzője a szegycsont mögötti területen jelentkező égő, időnként éles fájdalom, valamint a torokban, garatban észlelhető savas visszaáramlás, ami pl. éjszaka meglehetősen kellemetlen lehet. A hazai népesség körében igen gyakori, mintegy 30%-os előfordulást mutat. Refluxnál a nyelőcsőbe, a torok területére visszaáramló sav kimarja a nyálkahártyát. Ez a maró érzés azért jelentkezik, mert a gyomorral ellentétben itt nincs védőréteg, ami megsemmisítené, közömbösítené a savat. Jellemző a nyelőcső alsó záróizmának működészavara, valójában ezért tud a savas gyomortartalom visszafelé áramlani. A savas érzés és a fájdalom mellett fokozódhat a nyálelválasztás, súlyosabb (és kezeletlen) esetben nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély, esetleg a nyelőcső rákelőző állapota alakulhat ki.

A tünetek jellemző és hosszabb fennállása mindenképpen orvosi diagnózist igényel. Ez sok esetben nem bonyolult: megléte a tünetek alapján, és egy ún. endoszkópiás vizsgálattal általában jól kimutatható. (Végezhető a nyelőcsőben nyomásmérés, pH-mérés). Ha az endoszkópia alapján a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, szövetmintavétel is indokolt lehet.

 

Hogyan kezelhető a reflux?

A reflux kezelésében több szempont érvényesül.

  1. Diétás tanácsok, javaslatok (túlságosan zsíros, fűszeres ételek, kávé, alkohol és szénsavas italok kerülése)
  2. Az étkezés időzítése, adagok, típusok (napi többszöri étkezés, kisebb adagokkal, könnyen emészthető ételekkel, mint pl. főzelékfélék, joghurt, kefir, kétszersültek, korpás kekszek, stb.)
  3. Alvással kapcsolatos tanácsok (segít az ágy feji végének mechanikus úton való megemelése, kevesebb lesz a savas visszaáramlás)
  4. Gyógyszeres kezelés (az orvos tanácsai és rendelése szerint: savkötő szerek, a gyomorsav termelődését gátló készítmények, stb.) Vannak vény nélkül kapható szerek is, ebben a gyógyszerész tud pontos tájékoztatást adni.
  5. Egyéb beavatkozások (felmerülhet a nyelőcső ballonos tágítása, esetleges nyelőcsővérzés esetén sürgős orvosi beavatkozás).

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

ANTAGEL® belsőleges szuszpenzió

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-5035/02, 150 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. június. Készült az OGYI/18391/2011 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

ANTAGEL® M 850 mg tabletta

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-5035/01, 20x • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008.09.08. Készült az OGYI/11360/55/06 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!