A gyomor- és nyombélfekélyről

Az orvosi néven ulkusznak nevezett fekély a gyomor, vagy az azt követő nyombél területén kialakuló nyálkahártyaseb. A kettő között hasonlóságok és különbségek egyaránt felfedezhetőek. A nyombél fekélye jóval gyakoribb, és mindkét típusú fekély férfiakon gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

Jellemző, hogy általában egy fekélyes seb észlelhető, de előfordulhat halmozottan is.

gyomor- és nyombéfekélyről menü látvány

Egészséges ételről készült fotó

A gyomor- és nyombélfekély tünetei

A fájdalom a gyomortájon jelentkezik, legtöbbször az étkezéssel összefüggésben. Szúró, égő, görcsös jellegű fájdalom, mely nagyjából egyenletesen áll fenn. Nyombélfekély esetén jellemző, hogy étkezést követően csökkennek, enyhülnek a panaszok.
Jellemző lehet az émelygés, időnként hányással együttesen. Az étvágytalanság kapcsán fogyás alakul ki (ha étkezés utáni a fájdalom) vagy pedig súlytöbblet (ha az evés csillapítja a fájdalmat.) A kisebb fekélyes sebek maguktól is begyógyulnak idővel, és jellemző a kiújulás, pl. a tavaszi-őszi időszakokban több a fekélyes panasz, tünet.

 

Milyen szövődmények lehetnek?

Krónikusan fennálló gyomor- ill. nyombélfekély esetén vérszegénység alakulhat ki, mivel a fekélyt kisebb volumenű vérzés is kísérheti. További szövődmény lehet az erős vérzés (akár vérhányás, vagy pedig véres, ill. fekete széklet formájában), ha a képződött fekélyesedés egy nagyér falát átfúrja, valamint átfúródhat maga a gyomorfal is.

 

A gyomor- és nyombélfekély okai

Normális állapotban a gyomor és a nyombél a termelődő nyálkahártya-nedv révén megvédi magát  az emésztőnedvek savasságától. Ez főként az étkezések alkalmával jellemző. Ha ez a védőréteg nem működik bármilyen ok, probléma következtében, a gyomor területén termelődő sav felmarja a nyálkahártyát és fekély alakul ki. Néhány évtizede derült ki a Helicobaceter pylori nevű baktérium okozta fertőzés jelentős szerepe mindezen folyamatokban. Egyéb oki tényezők: a fokozottabb savelválasztás, amely inkább a nyombélbélfekélyre jellemző, örökletes tényezők szerepe: egyes családokon belül gyakoribb, ill. 0-s vércsoportnál, néhány gyógyszer szedése mellett, dohányzás és alkoholfogyasztás mellett is gyakoribb. Alkati kérdések, pl. stressz és stressztűrés, agresszív személyiség, de a rendszertelen étkezés is okozhat fekélyképződést.

 

Életmódi javaslatok

  • Rendszeres étkezés (túlzottan zsíros és/vagy fűszeres ételek kerülése)
  • A dohányzás, alkohol, koffein lehetséges kerülése
  • Savkötő készítmények alkalmazása szükség esetén
  • Ha savkötő szer 2-3 napos szedése után nem javulnak a panaszok, orvoshoz kell fordulni

Az orvos tevékenysége gyomor-, ill. nyombélfekély esetén

A háziorvost felkereső beteget a fent leírt tünetekkel és panaszokkal tovább irányítják gasztroenterológiai vizsgálatra. Ma leggyakoribb az endoszkópos vizsgálat, mellyel gyorsan tisztázható a fekély megléte vagy hiánya. Célszerűen az endoszkópos vizsgálat egyben kizárja az esetleges gyomorrák diagnózisát is. A terápiát az endoszkópos kép és a beteg tünetei, panaszai alapján a gasztroenterológus rendeli, melyben szerepelhetnek savkötők, és egyéb célzott gyógyszerek a fekély hatékony kezelésére. Ha fennáll a Helicobacter pylori fertőzés (ezt külön vizsgálattal elemzik), akkor antibiotikus kezelés is szükséges lehet. Ma már a fekélyes állapotok sebészi úton való kezelése igen ritkán fordul elő.

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

ANTAGEL® belsőleges szuszpenzió

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-5035/02, 150 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. június. Készült az OGYI/18391/2011 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

ANTAGEL® M 850 mg tabletta

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-5035/01, 20x • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008.09.08. Készült az OGYI/11360/55/06 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!